Aktiviteter i 2017
Tv-nyheder fra Afrika
Nairobi-klubbens medlemmer fik en spændende mulighed for at se ind bag to tv-nyhedsmediers prioritering af nyhedsstof fra Afrika, da foreningen torsdag den 7. september havde besøg af to erfarne korrespondenter i lokaler lånt af Oxfam IBIS på Vesterbrogade i København.
Søren Bendixen fortalte om rollen som DR’s første Afrika-korrespondent siden januar 2017. Med base i København rejser han til lande på kontinentet for at lave sine nyhedshistorier, som ofte bruinges på en bred vifte af DR’s radio og tv-kanaler. Senest har han haft stor succes med at dække valget i Kenya.
Vil du gerne høre om lignende journalistiske/formidlingsmæssige emner på et medlemsmøde i Nairobi-klubben, så hold øje med vores Facebook-side. Du er også velkommen til at foreslå indhold til medlemsmøder.
Hvis du kender medie- og fagfolk, der arbejder med formidling af udviklingsforhold – og som ikke allerede er medlem af Nairobi-klubben – så opfordr dem gerne til at blive medlem af foreningen. Læs mere på Bliv medlem...
Ulla Tørnæs mødte Nairobi-klubben d. 22. august
Minister for udviklingssamarbejde, Ulla Tørnæs, gæstede Nairobi-klubben for en uformel dialog med klubbens medlemmer.
Ministeren svarede beredvilligt på spørgsmål fra de fremmødte journalister og andre formidlere af udviklingsstof, efter et kort oplæg om Danmarks udviklingsstrategi ”Verden 2030” og oplysningsbevillingen, Udenrigsministeriets Oplysningspulje.
Generalforsamling d. 31. maj
Nairobi-klubben afholdte sin generalforsamling i Kulturhuset Islands Brygge, København. Vores formand Arne Skadhede aflagde følgende beretning:

Kære Medlemmer.
Jeg bliver nødt til at begynde med den mand, der fylder allermest, Donald Trump. Først var han en grotesk klovn, siden er han blevet en reel trussel mod mange af de værdier, vi har i den vestlige verden.
Donald Trump skal tages alvorligt. Han var i mange år en hæmningsløs forretningsmand, nu er han en hæmningsløs politiker, der har lovet at gøre America Great Again på bekostning af klimaet og på bekostning af stort set alle andre lande.
Donald Trump har pustet sig op som den stærke mand, der kun har respekt for andre stærke mænd.
Han beundrer åbenlyst præsident Putin. - He is really very much a leader, sir Trump om Putin.
Han beundrer den tyrkiske præsident Erdogan. - Its a great honor to meet you, Mr. Ø-doGAN, sagde Trump, da han kom på besøg.
Han har også haft Egyptens diktator El Sisi på besøg og rost ham for et fantastisk stykke arbejde.
Han beundrer Filipinernes præsident Duterte og har direkte skamrost ham for hans udslettelses-kampagne mod stofmisbrugere og narkohandlere, som indtil nu har kostet 7000 mennesker livet.
Hjemme i USA er der Trumps kampagne mod de fremmede.
Illegale mexicanere bliver lige nu anholdt i tusindvis. På de første hundrede dage arresterede amerikansk politi 10.800 mennesker, som alle har en ren straffeattest, men som ikke har opholdstilladelse. Det er tre gange så mange som samme periode sidste år, og det er kun begyndelsen.
Donald Trump er i fuld gang med en kontrarevolution, og spørgsmålet er, hvor meget det kan smitte af på resten af verden ????
I Danmark har vi de sidste to år haft en regering, der har skåret kraftigt i udviklingsbistanden og som har givet sig selv en stor kage for at have gennemført endnu 50 stramninger på udlændingeområdet. Så den danske regering har på en måde været forud for Trump.

Den nye strategi er bygget op omkring FNs verdensmål for 2030. Den nedtoner traditionel bistand og fremhæver partnerskaber mellem erhvervslivet og non-profitsektoren.
For danske NGO´ere betyder det, at hvis de kan finde det rigtige private firma at arbejde sammen med, så vil det gå dem godt, ellers vil det gå dem skidt.
Fem parløb er allerede igang, bla. er vindmøllefirmaet Vestas gået sammen med miljøorganisationen Vedvarende Energi, - og firmaet Chr. Hansen, der laver ingredienser til fødevarer, er gået sammen med Care. Begge projekter fudføres i Kenya.
Så må vi se, hvad det fører til.
Hvordan er året så gået for Nairobiklubben.
Jo, medlemmerne fik i efteråret tilbud om at komme med til 3 forpremierer på film:
- den ene var om afrikanske migranter i Marokko.
- den anden om to søstre fra Aserbajdsjan, der er flygtet til Sverige
- den tredie om om den internationale våbenhandel.
Dernæst var vi inde og se World Press Photo - udstillingen, hvor Politikens fotochef Thomas Borberg kom og fortalte om nogle af billederne og om hvordan det er at være dommer ved sådan en stor konkurence.
I december havde vi et velbesøgt Julearrangement, hvor der ud over maden var fire spændende oplæg fra vores egne medlemmer.
Det var Jan Kjær, der berettede om flygtningeforhold i det nordlige Irak
Det var Pernille Bæhrendsen, der fortalte om mobil-journalistik blandt syd-sudanesere, der lever i eksil i Uganda
Det var Jesper Strudsholm, der fortalte om Sydafrika
- og det var mig selv, der snakkede om mødet med zika-virus i Nordøst Brasilien og med en gruppe dybt handicappede børn med microcefali
I januar lykkedes det at få fat på dokumentaristen Tom Heinemann. Han kom og viste sin seneste film, Bitre Druer, der handler om de usle løn og arbejdsforhold i vin-industrien i Sydafrika.
Tom kunne fortælle, at filmen har haft stor betydning både i Sydafrika og i Skandinavien, især i Sverige.
Endelig havde udviklingsminister Ulla Tørnæs lovet at komme i april, men hun måtte melde fra i sidste øjeblik, så i stedet stillede hendes direktør, Martin Bille Hermann, op. Han fortalte om den nye udviklingsstrategi, som folketinget vedtog i januar og svarede på spørgsmål. Meget informativt, men ikke helt det samme som at tale med den ansvarlige minister.
Efter beretningen var der en livlig diskusion blandt medlemmerne. Senere flyttede mødet til kulturhusets restaurant, hvor Nairobi-prisen blev overrakt.
