Aktiviteter i 2016

Lørdag den 21. maj 2016:

Nairobi-klubbens 40-års jubilæum

- de syv stiftere udnævnt til æresmedlemmer

L1009560.jpg
Nairobi-klubbens stiftere blev hædret og udnævnt til æresmedlemmer i anledning af klubbens 40-års jubilæum, lørdag den 21. maj 2016. Her ses fire af de syv stiftere med æresdiplomer, nederst t.v. Jesper Søe, bagved Jørgen Harboe, nederst t.h. Uffe Torm, og lige bagved Knud Vilby. De tre øvrige stiftere, Lis Garval, Kristian Nystrøm og Anne Mette Skipper, var forhindrede i at deltage. Foto: © Kim Dang Trong.

I maj 1976 samledes syv yngre danske journalister i et steak house nær New Stanley hotellet på Nairobis hovedgade Kenyatta Avenue og stiftede Nairobi-klubben.

40 år senere – og på selve årsdagen for etableringen af Nairobi-klubben den 21. maj 1976 – hædrede klubben sine syv stiftere ved at udnævne dem til æresmedlemmer. Jubilæet blev markeret med maner med uddeling af diplomer til æresmedlemmerne og mange tankevækkende taler fra stifterne om klubben før, nu og ikke mindst fremover. 40-års jubilæet blev holdt i gode rammer hos Mellemfolkeligt Samvirke på Fælledvej på Nørrebro og med en festmiddag kreeret af Strö Catering.

L1009442.jpg

Knap 30 medlemmer af Nairobi-klubben deltog i 40-års jubilæet, heriblandt fire af de syv stiftere, Jørgen Harboe, Jesper Søe, Uffe Torm og Knud Vilby. De tre resterende stiftere, Lis Garval, Kristian Nystrøm og Anne Mette Skipper, var forhindrede i at deltage.

Ved udnævnelsen af stifterne til æresmedlemmer og overrækkelsen af deres diplomer satte Jan Kjær, afgående formand for Nairobi-klubben, scenen: “1976. Det var det år, ligelønnen blev indført i Danmark. Hvor Wayne solgte 10 % af Apple til medejerne Steve Jobs og Steve Wozniak for 800 USD. Hvor Soweto-opstanden fandt sted i Apartheidstaten Sydafrika. 20.000 elever protesterede og blev mødt med politibrutalitet. Et sted mellem 176 og 700 døde. Hvor der var Ebolaudbrud i Zaire. Og hvor den blodige borgerkrig i Mozambique så småt startede og først sluttede 16 år senere i 1992."

Derefter citerede han Jørgen Harboes ord fra Nairobi-klubbens hjemmeside: “21. maj 1976 samledes syv yngre danske journalister i restauranten Steak House nær New Stanley hotellet på Nairobis hovedgade Kenyatta Avenue og stiftede Nairobi-klubben.”

Jan Kjær læste derefter en hilsen, som Kristian Nystrøm havde fremsendt og som sluttede med ordene: “Det glæder mig inderligt, at der stadig er liv i – tillad mig den glæde – VORES nu 40-årige gamle klub. STORT TILLYKKE – og til Knud Vilby en særlig tak, for du var frontkæmperen, der fik sat u-landsrapporteringen på danske avisers dagsorden! RIGTIG GOD JUBILÆUMSFEST!"

Herefter var der taler af Uffe Torm, Jørgen Harboe, Jesper Søe og Knud Vilby. Læs uddrag af talerne under menupunktet Historien.

 

Mandag d. 7. marts 2016, klokken 16:30

Thomas Ubbesen - journalistisk reportage i flygtningestrømmen

DRs Thomas Ubbesen berettede engageret om et års intens dækning af flygtningekrisen med en række rejser sammen med flygtninge hele vejen fra den syriske grænse til Padborg.

L1002827.jpg


Thomas Ubbesen havde et bud på hvem flygtningene er og hvorfor den enorme, globale vandring finder sted netop nu. 

Han fokuserede på, hvordan vi som mediearbejdere, samfunds-borgere og individer kan og måske bør forholde os, når så mange nødstedte medmennesker forlader den 3. verden og vandrer næsten lige ind i vore stuer.

Det blev et spændende møde, og bagefter var der mange spørgsmål fra de fremmødte hos Ibis på Vesterbrogade 2B i København.

Senere på året er Thomas Ubbesen aktuel med bogen "Good Luck, Habibi - rejser i flygtningestrømmen" som kommer på Gyldendal.

 

Torsdag d. 18. februar 2016:

Nagieb Khaja - journalistisk reportage fra krigszoner

Møde med Nagieb Khaja om at arbejde i konfliktområder.

IMG_0296.jpg


Nagieb Khaja fortalte engageret om sit arbejde med journalistiske reportager fra krigszoner i Afghanistan og Syrien til de over 500 tilhørere, som deltog i Nairobi-klubbens arrangement den 18. februar 2016 på Hovedbiblioteket i København.

Der er i danske og vestlige medier et stort genbrug af journalistiske krigshistorier fra bl.a. Afghanistan og Syrien. Historierne bliver hurtigt standardfortællinger i medierne.

Journalister har også en ansvar for at udfordre dette billede og søge andre informationer for at skabe nuance og balance i formidlingen, mener den dansk-afghanske journalist og filminstruktør Nagieb Khaja.

Læs mere og følg Nagiebs arbejde:

"Historien der ikke bliver fortalt – om krigen i Afghanistan" af Nagieb Khaja (Gyldendal)

Facebook: Nagieb Khaja

Twitter: @NagiebK


Please activate JavaScript in your browser.